top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

AIKIKAI HOMBU DOJO ve CİVARI HAKKINDA - 4


Hombu Dojo’ya Giriş ve Çıkış;


Bu başlık altında öncelikle kayıt ödemesinden bahsetmemin yararlı olacağını düşünüyorum. Yazımın ilk bölümünde bahsettiğim ve ziyaretiniz öncesinde Aikikai ile yapacağınız mailleşme sonrasında yaptıracağınız ön kaydınızın ardından Hombu Dojo’ya geldiğinizde ön büroya yapacağınız ödeme için size tavsiyem; özellikle katılacağınız ilk antrenman günün ilk dersi olan 06:30/07:30 dersi olacaksa, mümkünse bir gün öncesinde Hombu Dojo’yu ziyaret etmenizdir. Bu sayede hem kendiniz için uygun geliş rotasını seçebilir, hem yolun süresini hesaplayabilir, hem de sabahları genelde 06:00 dan sonra açılan ön büroyu bekleme dezavantajınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Biz Shinjuku’ya vardığımız ilk gün Hombu Dojo’ya giderek ödememizi yaparak resmi kaydımızı gerçekleştirdik. Haftalık program, soyunma odasının yeri, ders öncesinde Dojo’da olmamız gereken saat, antrenmanların yapılacağı Dojo bilgisi de tarafımıza yine bu ilk ziyaretimiz sırasında verildi. Ön büro görevlileri genellikle maalesef limitli bir İngilizceye sahipler. Aikikai’ye gittiğimiz süre boyunca akıcı seviyede İngilizce konuşabilen bir ya da iki tane yatılı Aikikai öğrencisi ön büro çalışanına denk geldik. Ön büro görevlilerinin hepsi, uchidashi denilen yatılı öğrenci programı ile Hombu Dojo’da bulunan ve orada yaşayan gençlerden oluşuyor. Şarıştıcı ama Japon gençlerinin de İngilizceye olan aşinalıkları düşük düzeyde.

Hombu Dojo’ya günlük girişleriniz esnasında; Aikikai pasaportlarınızda bulunan küçük kimlik kartlarınızı, eğer bu küçük kimlik kartınız yoksa Aikikai pasaportlarınızı ya da tarafınıza muhtemelen ikinci gününüzün sonunda verilecek olan kimlik kartı boyutunda ve üzerinde isminizin yazılı olduğu küçük ödeme makbuzlarınızı ön büroya teslim ediyor ve çıkışınız öncesinde yine buradan teslim alıyorsunuz. Sabah erken saatlerde Hombu Dojo’ya geldiyseniz ve şayet ön büro kapalıysa kimlik kartınız olarak vereceğiniz belgeyi, camekanlı bölmenin önünde yer alan ahşap tezgah üzerinde bulunan küçük mavi sepete bırakıyor ve çıkışınız öncesinde de yine bu camekanlı bölmenin önünde yer alan tahta rafta sıralı olan kimliklerden kendi teslim ettiğiniz kimlik kartını bularak geri almak suretiyle giriş-çıkışını gerçekleştiriyorsunuz. Bu kimlik bırak ve kimlik al sistemi sayesinde; kayıt ödemesi dışında giriş ve çıkışlarda günaydın ya da hoşçakal sözcükleri dışında önbüro çalışanları ise diyaloğa girmenize gerek olmayacaktır. Muhtemelen bu sistem ve düzen, bu olası diyalog oluşumunu engellemek üzerine kurulmuş. Keza Japonlar, genel olarak işlerini ve vazifelerini yapmak dışındaki sohbetleri çok sevmiyorlar ve özellikle Japon olmayanlar ile gereksiz sohbetlerden kaçınıyorlar. Tabii ki sorularınız ya da problemleriniz olması durumunda önbüro çalışanları İngilizceleri el verdiği sürece her daim size yardıma hazır durumda oluyorlar. Şayet Japonca biliyorsanız, tüm Japonya’da olacağı gibi Aikikai Hombu Dojo’da da oldukça rahat edeceksiniz.


Aikikai Hombu Dojo Binası, Dojo Girişi ve Ana Caddede Yer Alan Hombu Dojo Yönlendirmeleri

Hombu Dojo binasının içinde, önbüronun hemen yanından itibaren çorap ya da çıplak ayakla geziyor olacaksınız. Önbüronun hemen yanındaki basamak öncesinde ayakkabı ya da terliklerinizi çıkartarak dolaba yerleştiriyor ve iç alana dediğim gibi çıplak ayak ya da çorabınız ile devam ediyorsunuz. Daha önce de sözünü ettiğim gibi önbürodan geçtikten sonra üst katlara çıkış öncesinde, merdivenlerin hemen yanında soğuk su ve soğuk içecek otomatı bulunuyor. Bu otomata madeni para ya da 1.000 Yen lik kağıt para atarak içeceğinizi alabilirsiniz. Bu otomat dışarıdaki yaygın otomatların fiyat bandında bir otomat. Yine de suyunuzu 7 Eleven, Family Mart, Lawson Store ya da yerel marketlerden almanız size uzun vadede maddi olarak az da olsa avantaj sağlayacaktır.


43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page