top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

JAPONYA HAKKINDA - 1


Çocukluğumdan beri hep bir tutkudur içimde Japonya. Hayallerimin ülkesi diyeceğim bir ülke varsa şayet, o kesinlikle Japonya’dır. Oldum olası; Japonya hakkında denk geldiğim tüm belgeselleri ve Japon filmlerini mutlaka izler, Japon kültürü ya da Japonların yaşam tarzları hakkında yazılan makaleleri ve kitapları elimden geldiğince okur, yayımlanan eserleri yakından takip ederim. Özellikle hayatımın son 18 yılında gönül vererek çalıştığım ve 15 yıldır da öğrenciliğimin yanında eğitmenliğini yapmakta olduğum Aikido Sanatı, benim Japonya'ya olan hayranlığımı kesinlikle daha da arttırmıştır.


Yıllardır Japonya’ya gidebilmenin, hep fotoğraflardan hayranlıkla izlediğim o tarih kokan sokaklarda yürümenin, kaleleri tapınakları müzeleri gezebilmenin, hayranlık duyduğum o dinginliği hissedebilmenin ve Dünya Aikido’sunun merkezi konumundaki Tokyo'da yer alan Aikikai Hombu Dojo’da antrenman yapabilmenin hayalini kurmaktaydım.


“Bir şeyi çok istersen olur.” misali 2019 yılında bu dileğim gerçekleşti ve 1-24 Temmuz 2019 tarihleri arasında önce Tokyo-Shinjuku ve ardından da Kyoto’da kalarak, Osaka şehrini de günübirlik te olsa ziyaret ederek hayranlık duyduğum Japonya’da zaman geçirme ve yaşama şansını yakaladım. Dilerim tekrarı ve tekrarları da nasip olur. Darısı tüm isteyenlerin de başlarına.



Japonya’ya ulaşım;


Japonya’ya farklı havayolu şirketleri uçuşlar gerçekleştiriyor. Türkiye’den Türk Hava Yolları direk olmasa da Osaka ve Tokyo’ya uçuşlar düzenlemekte. (Temmuz 2019 da durum bu şekildeydi, ancak sanırım 2020 yılı itibariyle Türk Hava Yolları Japonya'ya yeniden direk seferler ile uçuşlara başlayacak.) Bu uçuşları, Kore-Seul Incheon Uluslararası Havalimanı’na kadar Türk Hava Yolları sağlıyor, devam uçuşunuz ise Asian Air ya da Korean Air oluyor. İkinci uçuşun farklı olması bize bir rötar durumunda ikinci uçağı kaçırabiliriz hissi uyandırdığından bu alternatifi değerlendirmedik bile. Türk Hava Yolları Tokyo’ya ise direk uçuş yapıyor olabilir. Bu direk uçuşlar zaman zaman aktif hale alınıyor, zaman zaman ise yoğunluk ve talebe göre askıya çekilebiliyor diye biliyorum. Bu konuda tam olarak emin değilim, kontrol etmekte yarar var. Yine İstanbul Uluslararası Havalimanı’ndan Osaka ve Tokyo’ya bildiğim kadarıyla; Emirates, Korean Air, Asian Air, Asiana gibi farklı havayolu şirketleri ile de yolculuk edebilirsiniz. Eminim ki daha fazla alternatif te bulunuyordur. Bizim Japonya biletlerimizi aldığımız Ekim-Kasım 2019 döneminde durum bu şekildeydi.  


Biz biletlerimizi Ekim ayının sonuna doğru aldık. Bilet alma dönemimizde acenta sahibi bir dostum sağolsun portallardan bize farklı havayolu şirketlerinin farklı uçuşlarını listeledi. O dönemde karşımıza çıkan en iyi fiyat ve en makul aktarma bekleme süresi Korean Air firmasına aitti. Korean Air firması hakkında yaptığımız araştımalar sonucunda vardığımız olumlu izlenim neticesinde biletlerimizi gidiş ve dönüş olarak Korean Air firmasından aldık.


1 Temmuz 2019 tarihindeki İstanbul-Osaka rotamız; İstanbul Uluslararası Havalimanı’ndan, Kore Seul Incheon Uluslararaası Havalimanı’na ve oradan da Japonya Osaka Kansai Uluslararası Havalimanı’na olacak şekildeydi. Her iki uçuşumuzda da Korean Air firmasının kendi uçaklarıyla gerçekleştirildi. İstanbul-Seul uçuşumuz 10 saat civarında sürdü. Seul Incheon Uluslararası Havalimanı’nındaki 1,5-2 saat civarındaki aktarma süremizin ardından ise, Seul-Osaka arasında yaklaşık 2 saatlik bir uçuş daha yaptık. Korean Air firması kesinliklikle hakkındaki tüm olumlu ve iyi yorumların karşılığını fazlasıyla veriyor. Uçuş kalitesi, imkanlar, hizmetler, uçuş görevlilerinin nezaketi, uçakların modernliği, yemeklerin lezzeti ile Korean Air gelecekteki Japonya seyahatlerim için listemin başında yer alıyor olacak.


İstanbul Uluslararası Havaalanı, Kore-Seul Incheon Uluslararası Havaalanı ve Japonya-Osaka Kansai Uluslararası Havaalanı

Hazır uçuştan bahsetmiş ve 3 farklı havalimanının adından söz etmişken şunu söylemeliyim. Hem İstanbul, hem de Seul havalimanları son derece modern ve vakit geçirmenin keyifli olduğu alanlardı. Gerek gidiş uçuşumuz öncesinde İstanbul Uluslararası Havalimanı’nda ve gerekse de aktarmamız süresince Seul Incheon Uluslararası Havalimanı’nda tesissel imkanlar, hizmet noktaları, yönlendirmeler, yardımcı personellerin nezaketi, yeme-içme olanakları, alışveriş imkanları ve teknoloji son derece üst düzeydi. Ancak üzülerek te olsa aynı şeyleri Japonya Osaka Kansai Uluslararası Havalimanı dış hatlar terminali için kesinlikle söyleyemeyeceğim. Kansai havaalanı kesinlikle hem geliş, hem de gidiş terminallerinde imkanlar açısından son derece limitliydi (Temmuz 2019 da). Özellikle dönüşünüz esnasında geceden havaalanına giderek bizim gibi sabah uçuşunu bekleyecek olursanız yeme içme ve benzer imkanlar konusunda bir hayli zorlanacaksınız. Biz dönüş yolculuğumuz sırasında Kyoto’dan Osaka’ya özellikle gece 00:00 dan sonra ulaşımın son derece limitli olması sebebiyle ve sabah 07:30 civarında havalimanına ulaşmamız için de bir yol olmadığından maalesef gece 21:30-22:00 civarında havalimanına ulaştık. Tüm bu ulaşım olumsuzlukları sebebiyle, havaalanında sabahlamak bizim için en uygun seçenek olmuştu. Ne de olsa büyük bir uluslararası havalimanında insan geceden sabaha sunulan pek çok imkan, bulunan pek çok mağaza, yeme-içme yerleri, oturma alanları sayesinde rahat edebilir diye düşünmüştük. Ancak ne yazık ki öyle olmadı. Özellikle saat 23:00 ten sabah 06:00 ya kadar kendimizi bir uluslararası havalimanından çok bir havalimanı şantiyesinde hissettik. Keza bahsettiğim saat aralığında havaalanında açık olan iki yer 7 Eleven ve Family Mart mağazalarıydı. Onlar da ne yazık ki özellikle yiyecek olarak pek bir şey kalmamıştı. Yine saat 23:00 itibariyle terminal ışıklarının yarısından çoğu kapatıldı, tuvaletlerin pek çoğunda sanırım biri hariç elektrik ve su kalmadı, genel tesis havalandırması da oldukça verimsiz bir hal aldı. Ama tüm bunlar sanırım, Temmuz 2019 da Kansai Havalimanının Dış Hatlar Gidiş bölümünün daha yeni hizmete alınmış ve yerleşiminin tamamlanmamış olmasından dolayıydı. Etrafta bize bunu düşündüren pek çok irili ufaklı inşaat ve çalışma sürdürülmekteydi. Ayrıca mağazalarında çoğu henüz hizmete açılmamışlardı. Belki ilerleyen yıllarda buradan uçacak olan sizler ve bizler, imkanlar açısından daha şanslı olabiliriz.





46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page