Japonya’da Şehiriçi Ulaşım;
Yazımın bu bölümünde Japonya genelinden değil sadece ziyaret ederek zaman geçirdiğim ve şehiriçi ulaşımına hakim olduğum, Tokyo ve Kyoto şehirlerinin şehiriçi ulaşımlarından bahsedeceğim.
Tokyo kesinlikle demiryolları ve metro hatları ile yer altındaki karınca yuvaları misali donatılmış bir şehir. Hemen hemen her bölgesine ve yerine metro ve/veya tren ile ulaşmak mümkün. Hızlı trenler, metrolar, normal trenler ve tramvaylar birbirlerine mühtiş entegre bir şekilde çalışıyor. Pek çok istasyonda alt ya da üst katınızdan başka bir metro hattı geçiyor. Tokyo metrosu sizi gerçekten büyülüyor. Tokyo metrosu, 30 Aralık 1927 tarihinde açılmış olup, Asya kıtasının ilk metro hattıdır. Sistem; 304,1 kilometre uzunluğunda olup, 13 hat ve 285 istasyona sahiptir. Tokyo metro hatları, Tokyo tren hatları ve Shinkansen hızlı tren hatları ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Pek çok blogda okuyacağınız ya da bilir kişiden duyacağınız “Tokyo metrosunda Japonlar bile kaybolur. Aman ha dikkat edin.” sözüne itibar etmeyiniz derim. Şöyle ki, eğer Japonya’da internet erişiminiz olacaksa ve telefonunuzda google maps uygulaması yüklüyse başlangıç ve ve varış noktalarınızı yazdığınızda karşınıza rotanızın tüm detayları çıkacaktır. Buna tren yönü, tren platform numarası, trenler arası aktarma yapmanız gerekecekse en hızlı aktarma için binmeniz gereken vagon numarası da dahil. Dolayısıyla Tokyo’da metroda kaybolmak çok ta olası değil korkmayın. En azından bizim başımıza 14 günlük Tokyo ziyaretimiz boyunca böyle birşey gelmedi.
Metro ve tren istasyonları girişlerinde tek seferlik bilet alabileceğiniz makinalar bulunuyor. Aynı zamanda google maps size yolculuğunuzun toplam Yen tutarını gösterdiğinden, bilet makinalarından bilet alırken o tutarı seçerek o yolculuğunuzun tamamı için de bilet alabilrsiniz. Bir diğer alternatif ise içerisine 1.000, 3.000, 5.000 ya da 10.000 Yen yükleme yapabildiğiniz Pasmo isimli Tokyo’ya özel akbil tarzı biletler. Biz bu alternatifi tercih ettik ve oldukça rahat oldu. Pasmo biletler ile Shinkansen mermi trenleri haricindeki tüm metro, tren ve otobüs hatlarına binebiliyorsunuz. Tokyo seyahatiniz sonunda bu bileti ofislere geri iade ederek hem 500 Yenlik depozito bedelinizi hem de kartınızda kalan miktarı geri alabilirsiniz. Tokyo’da biz hiç kullanmamış olsak ta şehiriçi otobüslerin de yaygınlığını gözlemlemiştik. Tokyo’da taksi hiç kullanmadık o sebeple taksi fiyatları hakkında buradan bilgi paylaşımı yapamayacağım ne yazık ki.
Kyoto şehrine geldiğimizde, Tokyo’daki metro ağının yaygınlığı gibi Kyoto’da da otobüs hatları yaygın durumda. Kyoto metrosu çok geniş kapsamlı değil. Ancak şehir genelinde en uzak tapınaklara bile gidebileceğiniz otobüs hatları bulunuyor. Otobüslerde, şöförlerin hemen yanında bulunan makinalara nakit ödeme yapabiliyorsunuz. Ancak bu makinalar para üstü vermiyorlar. Bozuk para atabileceğiniz bu makinalar aynı zamanda 1.000 Yen lik kağıt paralarınızı bozdurabileceğiniz bir bölmeye de sahipler. Tek seferlik bilet ücreti Temmuz 2019’da 230 Yen, yani 13 TL idi. Nakit ödeme dışında, Kyoto şehrine özel günlük ya da haftalık biletler de yine metro istasyonlarında bulunan bilet makinalarından temin edilebiliyor.
Japonya’daki otobüs kültürü, Kyoto şehrinde yoğun bir şekilde tecrübe ettiğimiz üzere son derece ilham verici ve hayranlık uyandırıcı. Otobüs duraklarında analog otobüs geliş saatini gösteren göstergeler bulunuyor. Otobüslere biniş esnasında herkes son derece sakin bir şekilde, kendisinden önce gelenlere saygı göstererek sıralı olarak hareket ediyor. Otobüslerde iki kapı bulunuyor, arka kapıdan biniliyor ve ön kapıdan iniliyor. Otobüs durağa yanaştığında, siz sıradaki yerinizi alıyorsunuz ve otobüs şöförleri yoğunluk olmaması adına öncelikle ön kapıyı açarak o durakta inecek olan herkesin otobüsten inmesini sağlıyor ve ardından biniş kapısı olan arka kapıyı açıyor. Arka kapı açıldığında ise herkes demin de dediğim gibi sakin ve nizami bir şekilde otobüse biniyor. Tıpkı metro ve tren hatlarında olduğu gibi otobüslerde de kimse cep telefonuyla ya da yanındakiyle konuşmuyor. Japonlar toplu taşıma ve ortak alanlarda kesinlikle sessizlik içerisinde hareket ediyorlar. Eğer bu kurala uymaz iseniz Japon halkı ya da görevliler tarafından sessizlik konusunda uyarılmanız yüksek ihtimalle muhtemel. Otobüsler ne kadar kalabalık olursa olsun, herkes ineceği durağın bir durak öncesinde iniş kapısına yaklaştığından duraklarda hiç bir şekilde sıkıntı ve yoğunluk yaşanmıyor. Ter kokan ya da parfüm banyosu yapmış kişilere de Japonya seyahatimiz boyunca hiç denk gelmedik. Otobüs yolculuklarınızda; gelecek durak, o duraktan yapabileceğiniz metro aktarmaları, o durağa yakın mesafede bulunan tarihi yerler İngilizce ve Japonca olarak anons ediliyor. Bu anonslar aynı zamanda ön ve arka kapıların yan taraflarında bulunan ekranlardan da yapılıyor. Otobüs şöförleri son derece kibarlar, kendileri üzerlerinde bulunan ağız mikrafonlarında sürekli olarak konuşarak yolcularıyla; fren yaparken, hareket ederken, sağa ya da sola dönerken, durağa yaklaşırken nereye yaklaştıklarının bilgisini vererek iletişim kurar haldeler. Durak isimlerini Japonca bilmeyenlerin de anlayabilmeleri için heceler şekilde söylüyorlar. Ve her otobüs şöförü, otobüsünden inen her yolcusuna teşekkür ederek onları yolcu ediyor. Evet şöförler her yolcusuna tek tek teşekkür ediyorlar. Japonca’da; kibar bir davranış karşısında teşekkür etmek amacıyla, “arigato gozaimasu” ifadesi kullanılıyor. Biten bir işin ardından teşekkür etmek için ise kullanılan ifade “arigato gozaimashita” veya “domo arigato gozaimashita”. Bu ifadeler sanırım Japonya ziyaretiniz esnasında en çok duyacağınız ifadeler.
Comentários