Japonya’da Alışveriş;
Hem Tokyo, hem de Kyoto’da yer alan kapalıçarşı tarzındaki büyük çarşılar alışveriş açısından tercih edebileceğiniz noktalardır. Buralardaki mağazalarda hediyelik ürünler, geleneksel Japon kıyafetleri, tshirtler, geleneksel Japon terlikleri, Japon çorapları, havlular ve diğer tekstil ürünlerini bulabileceğiniz gibi teknoloji mağazaları da oldukça fazla. Bunun dışında ana cadde üzerlerinde ve ara sokaklarda sıklıkla rastlayacağınız pek çok yerel mağaza bulunuyor. Yerel mağazalarda el işi ürünler, havlular, kimonolar, terlikler, geleneksel Japon kıyafetleri, biblolar, hediyelik eşyalar, sushi bıçakları sıklıkla denk geleceğiniz ürünler. Japonya’da alışverişten bahsederken ikinci el kıyafet, aksesuar ve ayakkabı mağazalarından da bahsetmem gerektiğini düşünüyorum. Hem Tokyo’da, hem Kyoto’da ve hem de Osaka’da çok sayıda ikinciel mağazasına denk geldik ve bu mağazaları keyifle gezdik. Bu mağazalarda her kondisyondan (kullanım durumu ve yıpranmışlık) pek çok markaya ait ürünleri bulma şansınız var. Şanslıysanız kendinize uygun olan kıyafet, aksesuar ya da ayakkabıları uygun fiyatla alma şansını bulabilirsiniz. Ayrıca Japonya’da yaygın bir diğer alışveriş kültürü de antikacı ya da eskiciler. Bu mağazalara denk geldiğinizde gezmenizi öneririm. Özellikle eski ürünlere meraklıysanız ve şansınız yardım ederse uygun fiyata güzel ürünler bulma şansınız var.
Japonya’da ürün fiyat etiketlerinde 2 fiyat bulunuyor. Büyük olan fiyat vergisiz fiyat, daha ufak punto ise yazılmış olan fiyatlar ise + %8 vergi eklenmiş fiyatlar. Alışverişleriniz sırasında küçük olan rakamları dikkate almalısınız. Tax free imkanı sunan mağazalarda genellikle 5.000 Yen ve üzeri alışverişlerinizde pasaportunuz yanınızda ise vergi ödemiyorsunuz. Pasaporunuza yapıştırılan fişleri dönüşte havalimanında, pasaport kontrolünün hemen öncesinde görevlilere teslim ediyorsunuz. Merak etmeyin almış olduğunuz ürünleri göstermeniz istenmiyor.
Teknoloji ve elektronik alışverişleriniz için ziyaret edebileceğiniz adres ise Yodabashi Camera. Kıyafet alışverişleriniz için Japonya genelinde yaygın olan Uniqlo mağazalarını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca ufak hediyelik eşya alışverişleriniz için 100 Yen mağazalarını tercih edebilirsiniz. Bu mağazaların genel isimleri Daiso. Google maps uygulamasında Daiso yazarak aratmanız yeterli olacaktır. Burada bulunan ürünlerin büyük çoğunluğu vergi ile 108 Yen yani 1,1 TL. Bazı ürünlerin fiyatları ise 200 ya da 300 Yen. Fiyatı 100 Yen den fazla olan her üründe fiyat etiketi bulunuyor. Üzerinde etiket bulunmayan her ürün ise 108 Yen.
Japonlar genel olarak ayakkabıya çok düşkünler. Japonya seyahatiniz sırasında pek çok spor ayakkabı mağazası göreceksiniz. Siz de benim gibi spor ayakkabı meraklısıysanız aklınız bu mağazalarda fazlasıyla kalacak. Çünkü bu mağazalardaki çoğu model Türkiye’de ya da Avrupa şehirlerinde bulamayacağınız modeller. Teknoloji mağazaları fiyat olarak Türkiye’den ucuz değiller. Özellikle playstation ve aksesuarları, fotoğraf makinası ve kamera cihazları ile bunlara ait aksesuarlar, ses kayıt cihazları, aksiyon kamera ve aksesuarları, teknolojik tripodlar Türkiye ile aşağı yukarı aynı fiyattalar, hatta bazı ürünler bizdekinden daha da pahalı. Teknoloji anlamında Türkiye’den ucuz olan şey ise aplle storelar. Evet apple mağazalarında satılan iphone, ipod, tablet, laptop ve destoplar Türkiye’deki satış rakamlarının altında satılıyorlar. Hatta Amerika fiyatlarından bile ucuz oldukları mağaza satış elemanları tararfından sıkça vurgulanıyor. Tabii ki bir telefon için, Türkiye’de 1.500 TL vergi ödemeniz gerketiğini de hasaba katmalısınız. Bu vergi miktarına rağmen bile toplam rakam Türkiye fiyatının altında.
#aikido #aikikai #aikidoaikikai #aikikaiaikido #hombudojo #aikikaihombudojo #doshu #wakasensei #japan #japaneselifestyle #shinjuku #iwataco #tozando #roadtojapan #keiko #dojo #ukemi #sensei #aikidoka #senpai #tokyo #shinjuku #kyoto #aikidobozdogan #aikidobozdoganblog
Comments