Makoto üzerine...
“Savaşçılar bir eylemi gerçekleştireceklerini ya da bir şeyi yapacaklarını söylediklerinde, o eylemi yapılmış olarak kabul edebilirsiniz. Hiçbir şey onları; yapacaklarını söyledikleri şeyleri tamamlamaktan alıkoyamaz. Onlar birşeyi yapmak için söz vermek zorunda değillerdir. Gerçek Savaşçılar için; konuşmak ve yapmak aynı eylemdir.”
Japon Samuray’larının 侍 yaşam felsefesi olan Bushido 武士道 nun erdemlerinden birisi olan; Makoto, 誠kelimesi; samimiyet ve dürüstlük anlamlarına gelmektedir. Makoto kavramı; Bushido’nun açıklandığı hemen hemen her yerde yukarıdaki paragrafla ilişkilendirilmektedir.
-Bushido; bushi, yani asker ya da savaşçı ve do, yani yol kanjilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Kelimenin anlamı her ne kadar askerin yolu ya da savaşçının yolu olsa da, Bushido; Japon kültüründe, Samurayların hayat yolunu ve yaşam tarzlarını ya da yaşam kodlarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.-
Samuraylar için Makoto yani samimiyet ve dürüstlük te, diğer tüm Bushido erdemleri gibi son derece önemlidir. Samuraylar, gerçek bir savaşçının yaşamını; samimiyet ve dürüstlük içinde sürdürmesi gerektiğine inanır ve hayatlarını bu şekilde sürdürürlerdi. Onlar için; bir şeyi yapmaları ya da bir görevi yerine getirebilmeleri için herhangi yemin etmelerine veya söz vermelerine gerek yoktu. Onların ağızlarından çıkan her söz, onlar için tutulması gereken birer yemin sayılırdı. Geçek Savaşçılar; bir şeyi yapacaklarını söylediklerinde ya da bir görevi yerine getireceklerini ifade ettiklerinde herhangi bir yemine gerek olmaksızın onu yerine getirebilmek için kendilerini o şeyin gerçekleşmesi uğruna tamamen adarlardı.
Samimiyet ve dürüstlük; tüm Savaş Sanatları için olduğu kadar Aikido için de son derece önemlidir. Bir Aikidoka, Dojo’daki çalışmalarında daima samimi ve dürüst olmalıdır. Kişi hem kendisine, hem çalışma arkadaşlarına ve hem de Dojo’daki üstlerine karşı daima samimi bir tutumla ve dürüst bir şekilde davranmalı, antrenmanlarını ve çalışmalarını o dürüstlük ile gerçekleştirmelidir. Bir Aikidoka; gerek Dojo’da ve gerekse de hayatında sarfettiği sözlerin arkasında durabilecek ve onları yerine getirebilecek güçte, kararlılıkta ve samimiyette olmalıdır. Sadece sözlerinde değil, davranışlarında ve çalışmalarında da samimi olan bir Aikidoka’nın, gerek Dojo’da ve gerekse de kendi Aikido yolculuğunda başarılı ve kalıcı olması mümkün olabilecektir.
Savaş Sanatları Dojo’larının dışında, gündelik yaşamlarımızda da samimiyet ve dürüstlük son derece önemli değil midir?
Aile ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde ve her türlü sosyal etkileşimimizde samimiyet ve dürüstlük te son derece önemli ve bence olmazsa olmaz kavramlardır.
#sendeaikidoyap #aikidobozdogan #aikidobozdoganblog #aikido #aikikai #aikidoaikikai #aikikaiaikido #hombudojo #aikikaihombudojo #japaneselifestyle #keiko #dojo #sensei #aikidoka #senpai #kişiselgelişim #çocuklariçin #çocuklarherşeyedeğer
コメント